Leidschendam-Voorburg

Direct contact?
Bel 070 - 205 70 00

Mijn partner en ik gaan scheiden. Hoe en wat vertel ik mijn kind(eren)?

Jaarlijks krijgen 70.000 kinderen in Nederland te maken met de scheiding van hun ouders. Dit brengt voor zowel ouders als kinderen een periode van veel veranderingen met zich mee. Deze periode is niet makkelijk.
U moet zaken regelen en u wilt het beste voor uw kinderen. Voor zowel de regelzaken als emotionele ondersteuning, kunt u ondersteuning krijgen.

Wat moet ik regelen als ik ga scheiden?
• Als eerste doe je als ouders de scheidingsmelding: je zegt tegen elkaar en tegen de kinderen dat je gaat scheiden. Het is belangrijk voor de kinderen dat je als ouders samen, tenzij dat echt niet gaat, de kinderen informeert dat jullie uit elkaar gaan.
• Vervolgens ga je op zoek naar hulp om de scheiding fiscaal te regelen, dit kan via een mediator of advocaat.
• Als je minderjarige kinderen hebt, is het wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan staan afspraken die te maken hebben met de kinderen: over de opvoeding, de zorgplicht en de kosten.
• Tijdens het maken van het ouderschapsplan moet er ook nagedacht worden over een omgangsregeling. Wanneer verblijft je kind bij jou en wanneer bij je ex-partner? De omgangsregeling geeft aan wanneer je kind bij jou verblijft en wanneer bij je ex-partner. Jij en je ex-partner kunnen samen beslissen hoe jullie de tijd met jullie kinderen verdelen. Het beste kun je zo snel mogelijk afspraken maken en beginnen met de regeling. Kom je er samen niet uit dan kun je hulp inschakelen van een mediator of advocaat.
• Verdeling huwelijksgoederengemeenschap. Alle gezamenlijke bezittingen en schulden worden bij elkaar opgeteld en van elkaar afgetrokken. Wat er overblijft, wordt door midden gedeeld. Het is belangrijk om dit met de mediator of advocaat door te nemen.
• Berekenen partner- en kinderalimentatie. Beiden ouders zijn verantwoordelijk voor de kinderen en dus ook om bij te dragen in kosten levensonderhoud van de kinderen. Een mediator of advocaat kan dit berekenen.
• Na het maken van de afspraken worden deze vastgelegd in een convenant. Dit convenant wordt ingediend bij de rechtbank met het verzoek de echtscheiding uit te spreken.
• Na de uitspraak van de rechtbank wordt het huwelijk uitgeschreven bij de gemeente waar gehuwd bent.
• Na de uitschrijving is de scheiding definitief.

Tips voor gescheiden ouders in de omgang met uw kind
•        Luister naar uw kind
Betrek uw kind bij grote veranderingen. Laat uw kind weten dat wat hij/zij voelt en denkt belangrijk is. Natuurlijk hoeft u niet alles te doen zoals uw kind het het allerliefst zou willen, maar uw kind betrekken bij het nemen van uw beslissingen, geeft hem/haar het gevoel dat hij/zij belangrijk is, en ertoe doet.

•        De grootste veranderingen
Hoe fijn zou het zijn voor uw kind als jullie dicht bij elkaar gaan wonen, goed contact houden met de andere ouder, dat jullie kind op dezelfde school kan blijven met dezelfde vrienden, en misschien wel in hetzelfde huis, als de financiën het toelaten. Het is belangrijk om uw kind te vertellen wat hetzelfde blijft en wat verandert. Wees concreet en geef uw kind overzicht, misschien wel door middel van een kalender of een schema. Overzicht geeft houvast, houvast in tijden van verandering geeft veiligheid.

•        Minder tijd voor papa of mama
Steeds één van de ouders moeten missen, is misschien nog wel het ergste voor kinderen na een scheiding. Probeer niet te compenseren door alleen maar leuke dingen te doen met uw kind en uw kind zijn/haar zin geven, omdat je je schuldig voelt over de scheiding. Een kind heeft gewoon ouders nodig die grenzen stellen en regels hebben.

•        Een ander huis
Veel kinderen (56%) moet verhuizen na een scheiding. In dat geval hebben kinderen (ervaringsdeskundigen) twee tips voor u:
1.      Zorg dat ik snel weer een eigen plek heb ik het nieuwe huis. Laat me meebeslissen over de kleur van de muur in mijn nieuwe kamer.
2.      Ik vind het fijn als mijn knuffel steeds mee gaat als ik naar het andere huis moet. Dan is er tenminste één ding steeds hetzelfde is.
3.      Bereid uw kind voor op veranderingen. Zo kunt u bijvoorbeeld bij kleine kinderen een tekening maken met voor het eerste één huis met beide ouders en vervolgens twee huizen met in het ene huis de vader en in het andere huis de moeder en een pad van het ene huis naar het andere.

Wat u kunt doen...

Het Sociaal Servicepunt kan u ondersteunen in de omgang met uw kind tijdens een moeilijke situatie. Vraag ernaar tijdens een van de spreekuren van het Sociaal Servicepunt, neem telefonisch contact met ons op of vult u het formulier in met uw vraag.

Iedere woensdagochtend van 9.30 uur tot 11.00 uur is er in de Waterlelie (Prinsenhof 4, 2263 EV Leidschendam) een echtscheidingsspreekuur.
U kunt hier zonder afspraak langskomen met allerlei vragen die te maken hebben met echtscheiding.

Bij het Opvoedadviespunt kunnen ouders terecht die uit elkaar gaan. Ouders kunnen vragen stellen over de situatie en advies krijgen hoe zij met de situatie het beste kunnen omgaan richting hun kind(eren). (Voor kinderen tussen 0-19 jaar). De gesprekken vinden plaats op een locatie die voor de ouder prettig is.
Margo de Bruin van het Opvoedadviespunt houdt iedere dinsdag van 9.30 – 10.30 spreekuur in de Waterlelie (voormalig CJG), Prinsenhof 4 in Leidschendam. U kunt gewoon binnenlopen. Het Opvoedadviespunt is van maandag tot en met woensdag ook bereikbaar via 06 – 55 88 10 89 of per mail op m.debruin@kwadraad.nl.

Bij het spel- en opvoedpunt van Vlietkinderen kunnen ouders vragen stellen over het opvoeden en opgroeien van hun kinderen binnen een scheidingssituatie. Het spel- en opvoedpunt zit in de Waterlelie (voormalig CJG),  Prinsenhof 4, 2263 EV Leidschendam. Geopend op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.  Telefoon: 070 317 27 32 of 06 81 46 33 07.

Het schoolmaatschappelijk werk biedt trajecten voor het begeleiden van leerlingen die te maken hebben met echtscheidingssituaties. Kijk voor informatie en advies bij Schoolformaat. Hier vindt u ook een overzicht van trainingen voor kinderen.

Op de website van het Kenniscentrum Kind en Scheiding vindt u ook informatie en trainingen aangeboden.

Het Spel- en Opvoedpunt van Vlietkinderen

Telefoon 070 317 27 32 of 06 814 633 07
E-mail
Website

Contact

Maandag t/m vrijdag
van 9.00 uur tot 12.30 uur
070 - 205 70 00

Spreekuren

Dinsdag van 13.00 uur tot 15.00 uur
De Waterlelie
Prinsenhof 4
2263 EV Leidschendam

Donderdag van 13.00 uur tot 15.00 uur
Wijk- en dienstencentrum De Groene Loper
Van Royenstraat 2
2273 VD Voorburg

Sociaal servicepunt

Het Sociaal Servicepunt is een samenwerkings­verband van organisaties die actief zijn in de gemeente Leidschendam- Voorburg, bestaande uit MEE Zuid-Holland Noord, Kwadraad en Woej. In maart 2018 is Sport en Welzijn aangesloten.

Ben je een professional?
Lees hier meer over onze werkwijze.